Novel Drug Delivery System



 

SET 1 - Novel Drug Delivery System 

1) Microcapsules usually have particle size range…………….?
A) 1 µm – 5000 µm
B) 1 µm – 250 µm
C) 1 nm – 200 nm
D) 2 µm – 5000 µm

ANSWER: A

2)Nano particle have particle size 
A) Smaller than 1 µm
B) Smaller than 10 µm
C) Greater than 1 µm
D) Smaller than 2 µm

ANSWER: A

3)Liposomes are well known for their ------ half life.
A) Shorter
B) Extended
C) Intermediate
D) Both Shorter & extended.

ANSWER: A

4)Liposomes consists of a bilayer of………………… 
A) Hydrophilic molecules 
B) Hydrophobic molecules 
C) Both a and b 
D) None

ANSWER: C

Now get latest notifications for latest information on our YouTube channel Click here

5)Liposome phospholipids undergoes ……………… 
A) Oxidation 
B) Hydrolysis 
C) Acetylation
D) Both oxidation and hydrolysis

ANSWER: B
 
6)Intermediate sized unilamellar vesicles are prepared by 
A) Sonication 
B) High pressure extrusion technique
C) Detergent dialysis 
D) Both b and c

ANSWER: D

7)Liposomes with _____number of lamella are called as “pauci -lamellar liposomes”.
A) Lower
B) Higher
C) Single
D) None of above

Ans:A

8)Loading of the entrapped agents before/during the manufacture procedure is known as…………
A) Active loading
B) Passive loading
C) Both a and b
D) None of the above

ANSWER: B 

9)Drawback of Lipid hydration method is
A) Low internal volume
B) High encapsulation efficiency
C) Size distribution is homogenous
D) None of the above

ANSWER: A

10)Tip of sonicator is directly engrossed into liposome dispersion in……………
A) Bath sonication
B) Probe sonication
C) None of the above
D) Both a and b

ANSWER: B

SET 2 - Novel Drug Delivery System 

11) Water content in Eyes
A) 95%
B) 98%
C) 96%
D) 97%

ANSWER: B

12) Keratinized oral epithelial layer
A) Increase bioavailability
B) Decrease bioavailability
C) No effect on bioavailability
D) Enhance solubility

ANSWER: B

13) Which API is suitable for mucosal DDS?
A) With high biological half life
B) Mol. Wt. more than 1000 
C) Irritant to buccal mucosa
D) Drug degraded in GI tract

ANSWER: D

14) Ophthalmic dosage forms should be
A) Liquid
B) Solid
C) Sterile
D) Partially sterile

ANSWER: C

15) The nerve which is responsible for the vision is
A) Olfactory
B) Facial
C) Optic
D) Acoustic

ANSWER: A

16) The gastric emptying time at small intestine commonly is
A) 1-2 hrs
B) 3-4 hrs
C) 7-8 hrs
D) 12-24 hrs

ANSWER: A

17) The antibody class found at highest concentrations in serum is
A) IgE
B) IgM
C) IgD
D) IgG

ANSWER: D

18) The gastric emptying time at small intestine commonly is
A) 1-2 hrs
B) 3-4 hrs
C) 7-8 hrs
D) 12-24 hrs

ANSWER: A

19) The nerve which is responsible for the vision is
A) Olfactory
B) Facial
C) Optic
D) Acoustic

ANSWER: A

20) Solvent vaporization is also known as………………….
A) Ether injection
B) Ethanol injection
C) Double emulsification
D) Reverse-phase evaporation

ANSWER: A

Share this now!