General Pharmacology MCQ with answers for GPAT



SET 1 of General Pharmacology MCQ with answers


1) All of the following factor affects half life except
a.Concentration of drug in a plasma
b.Time of drug absorption
c.Biotransformation
d.Rate of drug elimination

Answer:-b.Time of drug absorption

2) The situation when failure to continue administering the drug results in serious psychological and somatic disturbances is called
a.Cumulative effect
b.Idiosyncrasy
c.Abstinence syndrome
d.Refractoriness

Answer:-c.Abstinence syndrome

3) Example of drug whose metabolism occurs by acetylation
a.Isoniazid
b.Chloramphenicol
c.Metronidazole
d.Mercaptopurine

Answer:-a.Isoniazid

4) Most common Phase-II reaction is
a.Glucuronide conjugation
b.Oxidation
c.Glutathione
d.Acetylation

Answer:-a.Glucuronide conjugation

5) Gradual decrease in responsiveness to a drug, taking days or weeks to develop
a.Cumulative effect
b.Refractoriness
c.Tolerance
d.Tachyphylaxis

Answer:-c.Tolerance

6) The alimentary route of administration in which passage of drugs through liver is minimum
a.Oral
b.Transdermal
c.Rectal
d.Intraduodenal

Answer:-c.Rectal

7) Principle organ for drug metabolism
a.Kidney
b.Lungs
c.Liver
d.Stomach

Answer:-c.Liver

8) Thromboxanes are associated with which receptor family
a.Cytokine receptors
b.Eicosainoid receptors
c.Muscarinic receptors
d.Steroid receptors

Answer:-b.Eicosainoid receptors

9) Systemic clearance is related with
a.Elimination rate constant
b.Bioavailability
c.Bioavailability and half life
d.Vd, half life and elimination rate constant

Answer:-d.Vd, half life and elimination rate constant
 
10) Therapeutic index is
a.EC50/LD50
b.LD50/ED50
c.ED50/LD50
d.ED50

Answer:-b.LD50/ED50

SET 2 of General Pharmacology MCQ with answers


11) The second messenger of G-protein coupled receptor is

a.Phospholipase

b.Adenylyl cyclase

c. cAMP

d.Sodium ions

Answer:- cAMP

12) Stevens-Joshson recaction is example of
a.delayed hypersensitivity reaction
b.anphylactic reaction
c.Cytolytic reaction
d.Arthus reactions

Answer:-d.Arthus reactions

13) Example of an intaccellular receptor
a.muscarinic cholinergic receptor
b.beta-adrenrgic receptor
c.steroid receptor
d.All of the above

Answer:-c.steroid receptor

14) Most common phase-2 reaction is
a.Glutathione conjugation
b.oxidation
c.Gluronide conjugation
d.Acetylation

Answer:-c.Gluronide conjugation

15) The principal organ for drug metabolism
a.Kidney
b.liver
c.stomach
d.Pancreas

Answer:-b.liver

16)Alkalinization of urine hastens the excretion of
a.Weakly acidic drugs
b.weakly basic drugs
c.nonpolar drugs
d.strong electrolytes

Answer:-a.Weakly acidic drugs

17)Competitive antagonism of phentolamine is
a.Noradrenaline
b.Atropine
c.Acetylcholine
d.All of the above

Answer:-a.Noradrenaline

18)Compared to subcutaneous injection,the intramuscular injection of drugs
a.Produces faster response
b.unsuitable for depot preparations
c.high risk of anaphylactic reaction

Answer:-a.Produces faster response

19)Example of drug whose metabolism occurs by acetylation is
a.mecarptopurine
b.chloramphenicol
c.isoniazid
d.metronidazole

Answer:-c.isoniazid

20)The main mechanism of most drugs absorption in GI tract is
a.Endocytosis and exocytosis
b.Active trasport
c.carrier-mediated diffusion
d.Passive diffusion

Answer:-d.Passive diffusion

21) The term Phagocytosis means…..
a. Engulfment of other cells or particles
b. opposite to active transport
c. ingestion of liquid in to cell
d. Budding of small vesicles from cell membrane

Answer:-a. Engulfment of other cells or particles

22) Formula for bioavailability is :
a. F=bioavailable dose / administered dose
b. F = Administered dose / bioavailable dose
c. F = administered dose (100) / bioavailable dose
d. none

Ans: a. F=bioavailable dose / administered dose

23) …….. is time taken for plasma conc to be reduced half of its original value
a. Elimination
b. plasma conc
c. plasma half life
d. Therapeutic drug monitoring

Answer:-c. plasma half life

24) Which of the following is step seen in drug development

a. preliminary synthesis
b. physiochemical analysis
c. Toxicological studies
d. All of the above

Answer:-d. All of the above

25) Intramedullary administration is via :

a. Bone Marrow
b. Intraspinal
c. Subarachnoid
d. None

Answer:- a. Bone Marrow
 

Share this now!