Mcq on the Alkoloids part-2



 

Pharmacognosy - Alkoloids

SET 1 :- Mcq on the Alkoloids 

1)Anisocytic stomata are present in
a) digital 
b) Senna 
c) vasaka 
d) belladonna

Ans:- D

2) Ginseng belongs to the chemical class of 
a) alkaloids 
b) glycosides 
c) saponins 
d) volatile oil

Ans:- C

3) Picric acid is a chemical composition of 
a) Van urk's reagents 
b) Mayer reagents 
c) Hager's reagent
d) Wager's reagent

Ans:- C

4) which of the following Rauwolfia alkaloids are derivatives ?
a) Ajmalicine 
b) serpentina 
c) reserpine
d) Ajmaline 

Ans:- D

Now get latest notifications for pharmacy world on our YouTube channel Click here

 

5) Rauwolfia alkaloids which finds usefulness in cardiac arrhythmia is - 
a) Ajmalicine 
b) serpentina 
c) reserpine
d) Ajmaline 

Ans :- D

 

Pharmacognosy - Alkoloids

SET 2 :- Mcq on the Alkoloids 

6) Van urk's test is used to identify 
a) Ephedra 
b) Strychnin 
c) Ergot 
d) Rhubarb 

Ans:- C

7) Tropane alkaloids are the biosynthesized from 
a) Ornithine 
b) Phenylalanine 
c) Lysine 
d) Tryptophan 

Ans:- A 

8) Nicotine is the  biosynthesized from 
a) Lysine
b) Leucine 
c) Methionine 
d) Ornithine

Ans:- D

9 ) Papavarine is the
 biogenetically derivative from 
a) Tyrosine 
b) Leucine
c) Ornithine
d) Phenylalanine 

Ans:- A

10) Alkaloids in cinchona bark are determine by 
a) Nessler's reagent
b) Iodine test 
c) Thalloquine test 
d) Wager's test 

Ans:- C

Share this now!