MCQ on Corticosteroid



Mcq on the corticoterioid

SET-1 Mcq on the topic of Corticosteroid 

1)Prolonged use of steroids may cause
a)Decrease in bone matrix
b)Hypotension
c)Early healing of wound
d)Hypoglycemia 

Ans:-a

2)Glucocorticoid causes all except 
a)Muscle wasting  
b)Osteoporosis 
c)Diabetes mellitus  
d)Reduced appetite 

Ans:-d

3)DOC in addision's disease 
a)Hydrocortisone  
b)Betamethasone  
c)Prednisolone  
d)DOCA

Ans:a

4)Steroid are not indicated in treatment of
a)Intraventricular hemorrhage 
b)Respiratory distress  
c)Enterocolitis  
d)Hypercalcemia 

Ans:a

 

Now get latest not information for pharmacy world on our YouTube channel Click here

 

5)Corticosteroid decreases
a)Neutrophil  
b)Basophil  
c)RBCs  
d)Platelet 

Ans:-b

6)Drug not use in Cushing's disease 
a)Deflazacort  
b)Metyrapone  
c)Mitotane  
d)Ketoconazole

Ans:-a

7)Mechanism by which glucocorticoid reduces inflammation is 
a)Increase IL-2  
b)Decrease Lipocortin  
c)Increase Lipocortin  
d)None

Ans:c

8)Antiinflammatory action of Corticosteroid is due to inhibition of 
a)Lipooxygenase  
b)Phospholipase A   
c)Phosphodiesterase  
d)Cyclooxygenase

Ans:b

9)Location of glucocorticoid receptor 
a)Inner surface of cell membrane 
b)Outer surface of cell membrane 
c)Cytoplasm  

d)Nucleus 

Ans:c

10)Receptors of Corticosteroid are  
a)Ligand gated ion channel  
b)GPCR   
c)Enzyme linked   
d)Nuclear 

Ans:d

SET-2 Mcq on the topic of Corticosteroid       


11) DOC in chronic adrenal insufficiency 
a) Hydrocortisone (oral)  
b)Dexamethasone (IV)  
c)Methylprednisolone(IM)  
d)Deflazacort (oral)

Ans:a

12)Adverse effect of Corticosteroid due to mineralocorticoid effect
a) Osteoporosis   
b)Moon face   
c)Hypertension    
d)Hyperglycemia 

Ans:c

13) All are side effect of steroids except
a)Infection   
b)Osteomalacia    
c)Peptic ulcer   
d)Hyperglycemia 

Ans:b

14)Diagnostic agent for cushing syndrome 
a)Cortisone  
b)Methylprednisolone  
c)Dexamethasone  
d)Deflazacort 

Ans:- c

15)Cushing disease is related to
a)Tumor of liver   
b)Tumor of Pituitary  
c)Tumor of adrenal gland    
d)Tumor of lungs 

Ans:b

16) Effect of glucocorticoid on allergic response 
a)Increases  
b)Decreases  
c)Both   
d)None

Ans:b

17)Short acting Glucocorticoid 
a)Prednisolone  
b)Cortisol   
c)Deflazacort   
d)Betamethasone 

Ans:b

18)DOA of short acting Glucocorticoid 
a)Less than 6 hours   
b)Less than 12 hours   
c)Less than 18 hours  
d)Less than 24 hours

Ans:- b

19)Mineralocorticoid is secreted in
a)Zona fasciculata   
b)Zona Glomerulasa   
c)Zona reticularis   
d)None

Ans:b

20)Corticoids is how many carbon compound
a)19  
b)20  
c)21   
d)22

Ans:c
 

Share this now!