Mcq on the Microbiology mcq



mcq on microbiology

SET-1 Mcq on microbiology part -1

1. Causative organism for whooping cough is ________
a) Clostridium titanium
b) Bacillus pertussis
c) Treponema palladium
d) Vibrio cholera

Ans: b

2. The serum concentration of which of the following human IgG subclass is maximum?
a) IgG1 
b) IgG2
c) IgG3 
d) IgG4

Ans:a

3. The following drug acts by inhibiting cell wall synthesis of the micro-organisms:
a) Gentamicin 
b) Cefuroxime
c) Amphotericin b 
d) Erythromycin.

Ans:b

4. The following contain live-attenuated live vaccines,except
a) Polio 
b) Hepatitis A
c) Yellow fever 
d) Measles

Ans:b

Now get latest information for pharmacy world on our YouTube channel Click here

5. Triple vaccine for the prevention of virus infections protects against
a) Mumps virus 
b) Coxsackie virus
c) Measles virus 
d) Rubella virus

Ans:b

6. Lovastatin is obtained from
a) Aspergillus 
b) Bacillus
c) Staphylococcus 
d) Streptococcus

Ans:a

7. Staphylococcus epidermidis is used for the assay of
a) Gentamycin 
b) Neomycin
c) Clarithromycin 
d) Both a) and b)

Ans:d

8. Riedel walker coefficient of grade 2 disinfectant is
a) 5 
b) 10
c) 15 
d) 20

Ans:b

9. Varicella zoster is the causative organism for
a) Small pox
b) Dermatophytosis
c) Herpes
d) Infectious monocucleosis

Ans:c

10. Talcum powder is commonly sterilized by
a) Dry heat
b) Moist heat
c) Gaseous sterilization
d) None of the above

Ans:a

SET-1 Mcq on microbiology part -2

11. Mycobacterium smegmat is used for the assay of which of the following?
a) Tetracyclin 
b) Amikacin
c) Bleomycin 
d) Novobiocin

Ans:c

12. Teichoic acids are the main surface antigen of which organism?
a) Gram negative 
b) Gram positive
c) Virus 
d) None

Ans:b

13. Lovastatin is obtained from
a) Aspergillus 
b) Bacillus
c) Staphylococcus 
d) Streptococcus

Ans:a

14. Which of the following is not an acid fast organism?
a) Mycobacteria
b) Ascospore of certain yeast
c) Spirochetes
d) Exoskeleton of insects

Ans:c

15. Rifamycin is obtained from which micro organism
a) Streptomyces spectabilis
b) Streptomyces fluorescens
c) Streptomyces mediterranei
d) Streptomyces griseus

Ans:d

16. Staphylococcus aureus is sensitive to:
a) Vancomycin 
b) Cefuroxime
c) Clindamycin 
d) All of above

Ans:d

17. Toxoids are used for ______________
a) Tuberculosis 
b) Typhoid
c) Enteric fever 
d) Diphtheria

Ans:d

18.Number of test tube used in method B of Microbial assay?
a)4  
b)5  
c)6  
d)7

Ans:c

19)Method B of Microbial Assay also known as
a)Turbidimetric method  
b)Cup-plate method  
c)Cylindrical-plate method   
d)All       

Ans:a

20)In Method A of microbial assay what is compared)
a)Zone of inhibition    
b)Absorbance     
c)Both    
d)None

Ans:a

Share this now!