Organic Chemistry-Isomerism



Mcq on the organic chemistry .

SET -1 :- Mcq in the Isomerism

1)Vertical line represents
a.above the plane 
b.below the plane 
c.on the plane 
d.none 

Ans - b 


2)horizontal line represents : 
a.above the plane 
b.on the plane 
c.below plane 
d.both a & c 

Ans - a

3) which of the isomers can be interconverted without breaking bond?  
a. Configurational isomers 
b. Conformational isomers 
c. Both 
d. None of the above 

Ans : a 


4) Dehydration of this dicarboxylic acid to obtain corresponding anhydride is difficult due to stereochemical arrangement:
a. Fumaric acid 
b. Maleic acid 
c. Succinic acid 
d. Glutaric acid 

Ans : a 

5) which instrument measure the plane of plane polarised light?  
a. Refractometer 
b. Polarimeter 
c. sphygmomanometer
d. Both a & b 

Ans : b 


6) which of the following statement above enantiomer is correct?  
a. non-superimposable mirror images of each other.
b. They are optical isomers 
c. They are non superimposable nor mirror images of each other. 
d. Both a& b are correct 

Ans : d 


7) clockwise rotation of optically active compound is called 
a. Levorotatory 
b. Dextrorotatory 
c. Negative rotation 
d. Both a & c 

Ans : b 


8) Choose the incorrect option regarding Isomerism.
a) They differ in both physical and chemical properties
b) They have the different molecular formula
c) There are two types of Isomerism : Structural and Stereo Isomerism
d) Geometric and optical isomerism are two types of Stereo Isomerism. 

Ans : b 


9) The compounds C2H5OC2H5 and CH3OCH2CH2CH3 are
(a) chain isomers
(b) geometrical isomers
(c) metamers
(d) conformational isomers

Ans. (c)


10)How many minimum no. of C-atoms are required for position & geometrical isomerism in alkene?
(a) 4, 3
(b) 4, 4
(c) 3, 4
(d) 3, 3

Ans. (b)

SET 2:- Mcq in the Isomerism


11) Which of the following cannot be written in an isomeric form?
(a) CH3–CH(OH)–CH2–CH3
(b) CH3–CHO
(c) CHv=CH–Cl
(d) Cl–CH2CH2–Cl

Ans. (c)


12 )Geometrical isomerism is possible in:
(a) isobutene
(b) acetone oxime
(c) acetophenone oxime
(d) benzophenone oxime

Ans. (c)

13) The type of isomerism observed in urea molecule is
(a) Chain
(b) Position
(c) Geometrical
(d) Functional

Ans. (d)


14) How many pair(s) of geometrical isomers are possible with C6H12 (only in open chain structures)
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Ans. (c)


15) Which of the following statements is/are not correct?
(a) Metamerism belongs to the category of structural isomerism
(b) Tautomeric structures are the resonating structures of a molecule
(c) Keto form is always more stable than the enol form
(d)both b & c 

Ans : (d)


16) Which isomerism commonly referred to as constitutional isomerism?
A. Functional Isomerism
B. Chain Isomerism
C. Stereoisomerism
D. Structural Isomerism

Ans (D)

17) Which among the following does not exhibit geometric isomerism?
A. 4-hexene
B. 3-hexene
C. 2-hexene
D. 1-hexene

Ans : (D) 


18)Which among the following does not exhibit geometric isomerism?
A. 4-hexene
B. 3-hexene
C. 2-hexene
D. 1-hexene

Ans B 


19) 1 chloropropane & 2 chloropropane exhibits which type of isomers : 
a) position 
b) functional 
c) both a & b 
d) metamerism 

Ans A 

20) optical isomers are type of : 
A.Geometrical isomers 
B.Metarism 
C.Sterioisomerism 
D.Tautomerism 

Ans C

Share this now!