practics mcq for Pharmacology



Practics mcq on the topic of Pharmacology

SET-1 :- Practics mcq on the Pharmacology  

1) Antipsychotic drug which do not show antiemetic action
a)Chlorpromazine
b)Domeperidone
c)Thioridazine
d)Haloperidol

Answer:- c)Thioridazine

2)Selective Reversible MAO-A inhibitor
a)Phenelzine
b)Moclebemide
c)Isocarboxazide
d)Tranylcypromine

Answer:- c)Isocarboxazide

3)Longest acting antipsychotic
a)Haloperidol
b)Penfluridol
c)Loxapine
d)Pimozide

Answer:-c)Loxapine

4)Selective serotonin reuptake inhibitor
a)Clorgyline
b)Nortryptline
c)Citalopram
d)Trazadone

Answer:- c)Citalopram

Now get latest information of pharmacy world on our YouTube channel Click here

5) DOC for absence seizure in young children
a. Valproate
b. Phenytoin
c. Ethosuximide
d. Carbamzapine

Answer:- c. Ethosuximide

6)All of the following drugs acts by inhibiting sodium current, except
a. Phenytoin
b. Benzodiazepine
c. Topiramate
d. Lacosamide

Answer:- b. Benzodiazepine

7) Antiepileptic drug for febrile seizure
a. Vigabatrin
b. Diazepam
c. Tiagabine
d. Lorazepam

Answer:-b. Diazepam

8)Neural tube defect is associated with
a. Aspirin
b. Phenytoin
c. Valproate
d. Barbiturate

Answer:-c. Valproate

9)Gingival Hyperplasia associated with
 a. Aspirin
  b. Phenytoin
  c. Valproate
  d. Barbiturate

Answer:- b. Phenytoin

10)Dopamine facilatator
   a. Levodopa
   b. Carbidopa
   c. Amantadine
   d. Selegiline

Answer:- c. Amantadine

SET-2 :- Practics mcq on the Pharmacology  

11)Centrally acting COMT inhibitor
  a. Entacapone
  b. Carbidooa
  c. Tolcapone
  d. Rasagiline

Answer:- c. Tolcapone

12) In parkinson their is decrease in dopamine level in
  a. Medulla
  b. Substantial niagra
  c. Diencephelon
  d. None

Answer:- b. Substantial niagra

13)Benzodiazepine which is skeletal muscle relaxant
  a. Clorazepam
  b. Diazepam
  c. Lorazepam
  d. Flurazepam

Answer:- b. Diazepam

14) DOC in GTCS
  a. Valproate
  b. Ethosuximide
  c. Carbamzapine
  d. Phenytoin

Answer:- c. Carbamzapine

15)Saclofen is
  a. GABAA agonist
  b. GABAA antagonist
  c. GABAB agonist
  d. GABAB antagonist

Answer:- d. GABAB antagonist

16)Antidote for Benzodiazepine
  a. Folic acid
  b. Flumazenil
  c. Folinic acid
  d. All of the above

Answer:- b. Flumazenil

17) All are atypical antipsychotic except
  a. Clozapine
  b. Olanzapine
  c. Loxapine
  d. Zotepine

Answer:- c. Loxapine

18) DOC for acute opioid poisoning
  a. Naltrexone
  b. Naloxone
  c. Naldemedine
  d. All

Answer:- b. Naloxone

19)Which of the following is not metabolized by liver
  a. Flunitrazepam
  b. Diazepam
  c. Oxazepam
  d. Nitrazepam

Answer:- c. Oxazepam

20)Shortest acting BZDs
  a. Alprazolam
  b. Flurazepam
  c. Diazepam
  d. Midazolam

Answer:- d. Midazolam
 

Organic Chemitry isomerism

Share this now!